39 (53) – Szczun Na Śląsku – „Odkrywamy Lesotho, czyli kulinarnych świąt ciąg dalszy”

Przekładałem celebrację dnia uzyskania niepodległości w tym kraju. Z tego względu, że spotkałem się z opiniami, iż jest to najbardziej zróżnicowana kuchnia afrykańska, to  chciałem trafić na weekend, aby móc zrobić więcej niż jedną potrawę.

Na smak kuchni południowoafrykańskiego królestwa Lesotho (będącego enklawą na terenie Republiki Południowej Afryki), wpływy mają kuchnie malajska, indyjska i brytyjska. Wpływy malajskie to między innymi obecność curry, chutneje oraz marynaty. Wpływy brytyjskie to słodycze i ziemniaki. Jednak podstawą tej kuchni wśród biedniejszej części społeczeństwa jest kukurydza.

Postanowiłem przyrządzić cztery potrawy:

  • zupę butha-buthe (szpinakowo-grochową z sokiem mandarynkowym)
  • gulasz wołowy z dynią i kapustą
  • placuszki kukurydziane na słodko
  • ciasteczka makoenva – pączki cynamonowe.

Niestety okazało się, że nie wyrobiłem się w czasie i pączki odpadły z listy. Na szczęście goście przynieśli swe słodkości, więc do kawy było co zagryźć.

Zupa Butha-Buthe

Zupa Butha-Buthe

Zupa butha-buthe

Składniki:

  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 0,5 kg szpinaku, drobno pokrojonego
  • 1/2 szklanki grochu łuskanego (połówki) namoczony przez co najmniej 12 godzin
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki zimnejwdy
  • 3 mandarynki – sok i starta skórka
  • pęczek natki pietruszki, drobno posiekany
  • pęczek kolendry, drobno posiekany
  • jogurt naturalny do przybrania (ewentualnie)

Wykonanie:

  1. W bulionie gotować groch około 20 minut.
  2. Cebulę zeszklić na patelni. Dodać kurkumę i przez chwilę przesmażyć na małym ogniu.
  3. Mąkę ryżową wymieszać z zimną wodą i dodać do zeszklonej cebuli i dokładnie wmieszać. Dodać całość do bulionu.
  4. Następnie dodać szpinak, zioła, sok i skórki z mandarynek.
  5. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut.
  6. Wlać do miseczce i ewentualnie dodać łyżkę jogurtu naturalnego.

Byłem do tej zupy nastawiony przed jej przyrządzaniem dość sceptycznie. Jednak efekt końcowy zaskoczył wszystkich. Mandarynka nadaje zupie bardzo ciekawy kwaskowy posmak. Zupa, którą kiedyś na pewno znów zrobię.

 

Gulasz wołowy z kapustą i dynią wraz z placuszkami kukurydzianymi

Gulasz wołowy z dynią i kapustą wraz z placuszkami kukurydzianymi

Gulasz wołowy z dynią i kapustą

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wołowego (np. antrykot)
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 l wody
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka sproszkowanej chili
  • sól
  • 1/4 kg kapusty, drobno pokrojonej
  • 3/4 kg dyni, pokrojonej w dość duże kawałki

Przygotowanie:

  1.  Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone w kawałki mięso i obsmażyć z każdej strony
  2. Dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, około 45 minut, aż mięso będzie miękkie.
  3. Następnie dodać curry, papryki, warzywa i sól.
  4. Po około 20 minutach ewentualnie jeszcze doprawić.
  5. Podawać z placuszkami kukurydzianymi.

 

Kukurydziane placuszki na słodko (Lesotho)

Kukurydziane placuszki na słodko (Lesotho)

Placuszki kukurydziane na słodko

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 litr wrzącej wody
  • 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C
  2. Kukurydzę wymieszać w garnku z olejem i cukrem
  3. Dodać wrzątek i wymieszać dokładnie
  4. Garnek postawić na małym ogniu i mieszać aż mieszanina stężeje – około 10 minut
  5. Zestawić z ognia i ostudzić.
  6. Do przestudzonej masy dodać wymieszane żółtka. a następnie ubite na sztywno białka
  7. Na blasze rozłożyć arkusz papieru do pieczenia i nakładać łyżką masę formować placuszki wielkości około 5 cm i niecały cm na wysokość
  8. Piec około 30 minut
  9. Z podanej ilości wyszły 32 sztuki placuszków.

 

Wrażenia po obiedzie? Świetne. Warto szukać innych smaków.

Dodaj komentarz