33 (47) – Szczun Na Śląsku – „Nalewka wiśniowa pikantna”

To było podczas powrotu ze zdobycia najwyższego szczytu województwa wielkopolskiego. W drodze powrotnej wstąpiliśmy w odwiedziny. Krótka wizyta zaowocowała w pełnym tego słowa znaczeniu. Zaowocowała pełnym wiaderkiem już przejrzałych wiśni, które mimo końca sierpnia jeszcze wisiały na drzewkach.

Nalewka wiśniowa pikantna. Chili peperoncino, kardamon, anyż gwiaździsty, cynamon.

Nalewka wiśniowa pikantna. Chili peperoncino, kardamon, anyż gwiaździsty, cynamon.

Na wino się nie nadawały, ale na nalewkę jak najbardziej. Z uzyskanych owoców nastawiłem dwie nalewki. Pierwsza to była zwykła wiśniówka, druga zaś to wiśniówka pikantna. Żaden wyszukany przepis. Do przygotowania wziąłem to, co było pod ręką i wydawało się idealne do przygotowania tej nalewki.

Składniki:

  • 1 kg przejrzałych wiśni
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 1 kg cukru
  • 3 owoce anyżu gwiaździstego
  • 1 laska cynamonu
  • 5 papryczek peperoncino
  • 5 ziaren kardamonu

1. Wiśnie zalewamy mieszanką spirytusu i wódki. Dodajemy przyprawy i pozostawiamy w słoju na miesiąc.

2. Po miesiącu zlewamy płyn i odstawiamy do lodówki. Pozostałe w słoju owoce i przyprawy zasypujemy cukrem. Słój stawiamy w słonecznym miejscu i czekamy, aż cukier się rozpuści.

3. Po rozpuszczeniu się cukru – trwa to zazwyczaj kilka tygodni – zlewamy syrop i łączymy go z pozyskanym wcześniej sokiem.

4. Całość odstawiamy w ciemne miejsce na miesiąc. Po tym czasie możemy butelkować. Smacznego.

Kompozycja użytych przypraw zaiskrzyła i powstał bardzo ciekawy efekt końcowy.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s