28 (42) – Szczun Na Śląsku – „Wieloziarnisty chleb z czarnuszką”

Chleba naszego powszedniego zróbcie sobie sami. To nie jest trudne, potrzeba tylko chęci i pomocy małych przyjaciół: drożdży. Na nich bowiem opiera się cała nasza cywilizacja – w wolnej chwili pomyślcie tylko ile im zawdzięczamy.

Upieczony chleb wieloziarnisty

Upieczony chleb wieloziarnisty

Chleb piekę co kilka dni, zazwyczaj dwie sztuki. Domowy chleb ma wiele ogromną przewagę na kupnym. Między innymi tę, że może długo być przechowywany. A nawet jeśli już jest „starawy” to idealnie nadaje się na tosty – takie pieczone na blasze.

Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie bardzo szybkie. Chleb na zakwasie też jest świetny, jednak jego wykonanie jest zdecydowanie dłuższe.

Chleb jest miękki i ma chrupiącą skórkę.

Składniki na jedną foremkę rozmiaru 30 cm x 11 cm

  • 300 g mąki pszennej typu 550
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 25 g drożdży piekarniczych
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki otrębów gryczanych (albo żytnich, albo pszennych)
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  • 0,5 l wody
  • 1 łyżka soli

1. W miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, łyżkę pszennej mąki i wlewamy około pół szklanki letniej wody. Całość dobrze mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut, by drożdże wyrosły.

2. Wszystkie suche składniki (oprócz soli) mieszamy w misce. Dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę wody i mieszamy. Następnie dodajemy sól i znów mieszamy. Powinniśmy uzyskać niezbyt ścisłą konsystencję (ciasto powinno się bez problemu cały czas mieszać).

3. Miskę owijamy folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 25 minut. Po tym czasie odkrywamy miskę i mieszamy ciasto.

4. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy wymieszane ciasto i odstawiamy na 5 minut.

5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celcjusza około 50 minut. Do piekarnika zawsze wstawiam mały słoiczek z wodę celem uzyskania chrupiącej skórki. Oczywiście czas pieczenia będzie zależny od piekarnika. Ważne jest, aby chleb miał niespaloną, brązową skórkę.

Wieloziarnisty chleb z czarnuszką

Wieloziarnisty chleb z czarnuszką, na drugim planie pasztet z kiszonymi ogórkami

6. Po upieczeniu wykładamy chleb na kratkę w celu wystudzenia go. Kroimy po wystudzeniu – ale trudno jest doczekać tego momentu 🙂

Do chleba dodawałem czasami: podsmażoną cebulę, pokrojone suszone pomidory, pokrojone oliwki i inne różności.

Inny przepis na chleb tutaj: Chleb zwykły, powszedni

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s