26 (40) – Szczun Na Śląsku – „Pasztet z soczewicy z kiszonymi ogórkami”

Soczewica to wspaniała roślina. Jej białko, zaraz po białku soi, jest najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego.

Pasztet z soczewicy z kiszonymi ogórkami

Pasztet z soczewicy z kiszonymi ogórkami

Pomysł na ten pasztet wziąłem z książki Marty Dymek „Jadłonomia – Kuchnia Roślinna”. W oryginale była użyta zielona soczewica. Ja ją zastąpiłem czerwoną. Trochę też poeksperymentowałem z przyprawami.

Składniki:

  • 350 g czerwonej soczewicy
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mieszanki suszonych warzywa (korzystałem z własnej mieszanki, w której znalazły się natka i korzeń pietruszki, liść i korzeń selera, biała część pora)
  • 200 ml oleju + kilka łyżek do smażenia
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki cząbru
  • 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 5 kiszonych ogórków
  • sól
  • pieprz.

1. Soczewicę płuczemy i odlewamy wodę. Gotujemy w podwójnej objętości wody do miękkości.
2. W celu pozbycia się goryczki, kaszę jaglaną podprażamy na patelni przez 5 minut. Następnie gotujemy w stosunku 1 część kaszy, 2 części wody. Kaszę wsypujemy do wrzątku i gotujemy przez 15 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Następnie odstawiamy w garnku w którym się gotowała i pod przykryciem na 10 minut, aby dojrzała. Możemy także garnek owinąć w koc.
3. Drobno siekamy cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę wraz z liścmi laurowymi i zielem angielskim. Cebulę smażymy na małym ogniu. Gdy już się zeszkli, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze kilka minut. Następnie usuwamy ziele angielskie i liście laurowe.
4. Suszone warzywa zalewamy wrzątkiem i moczymy do czasu zmięknięcia. Następnie je odcedzamy i kroimy na drobno.
5. Wszystkie składniki z wyjątkiem ogórków kiszonych łączymy ze sobą i miksujemy na gładką masę przy pomocy ręcznego blendera.
6. Ogórki kroimy na bardzo drobną kostkę i dodajemy do naszego pasztetu. Dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
7. Formę do pieczenia (30x11x6 cm) wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy naszym pasztetem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celcjusza przez 50 minut. Po wyciągnięciu z pieca pozostawiamy w foremce na co najmniej 12 godzin.

 

Najlepszą nagrodą są słowa uznania:
– Kochanie, jesteś królem pasztetów – rzekła.
Hmmm.

Reklamy

One thought on “26 (40) – Szczun Na Śląsku – „Pasztet z soczewicy z kiszonymi ogórkami”

  1. Pingback: 28 (42) – Szczun Na Śląsku – „Wieloziarnisty chleb z czarnuszką” | Szczun na Śląsku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s