22 (36) – Szczun Na Śląsku – „Jantarówka”

W poprzednim poście wspominałem o Zlocie Winiarzy i Miodosytników w Radgoszczy, który miał miejsce w maju 2011 roku. Nalewka „Nocino” Taśmola zdobyła na tym zlocie trzecie miejsce. Zaś pierwsze miejsce zdobyła „Jantarówka” autorstwa piszącego te słowa.

Nalewka ziołowa

Nalewka ziołowa „Jantarówka”

Jantarówka to nalewka ziołowa, bardzo mocna – około 58%. Idealnie nadająca się po posiłku, szczególnie po ciężkich potrawach – nie sączona z kieliszka, a pita „na raz”.

Składniki:

  • 2 płaskie łyżeczki suszonego majeranku
  • 4 płaskie łyżeczki suszonej bazylii
  • 4 płaskie łyżeczki suszonej mięty
  • 20 ziaren pieprzu czarnego
  • 4 goździki
  • 220 ziaren kolendry
  • 10 g suszonego kwiatu wrotyczu
  • 10 g owoców kardamonu
  • 800 ml spirytusu 90%
  • 400 ml wody
  • 5 łyżek cukru.

Przygotowujemy nalew na ziołach. Ustawiamy butlę w ciemnym miejscu i codziennie mieszamy zawartość. Po dwóch tygodniach całość przelewamy przez filtr do kawy.

Z cukru i wody przygotowujemy syrop i do niego wlewamy odsączony wcześniej nalew.

Po miesiącu można już rozlewać do butelek i próbować.

Pomysł na nalewkę przedstawił na forum  wino.org.pl  kolega TEQUILA.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s