15 (29) – Szczun Na Śląsku – „Sos z kurek”

Szał na zbieranie grzybów jest wielki, gdyż podobno obrodziły. W sobotę postanowiliśmy się o tym przekonać. Wybraliśmy się we trójkę na grzybobranie. Nikt z nas nie zna okolic Zielonej Góry w kwestii występowania grzybów, więc w ruch poszła mapa i szukanie. Może tu, a może tutaj, a może jednak tam.  W ostateczności padło na miejscowość Grabowiec w gminie Świdnica.

Rankiem przygotowaliśmy kanapki, kosze i wszelkiej maści przedmioty potrzebne na grzybobranie. Wjechaliśmy w las, nucąc piosenkę Kabaretu Starszych Panów.

Znajdziemy piękne okazy czy nasze kosze pozostaną puste? Pogoda dopisywała, humory także, więc zapuściliśmy się w las. No i grzyby znaleźliśmy. Może nie tyle, żeby po 20 minutach mieć całkowicie zapełnione koszyki, wiadra i bagażnik samochodu. Ale na suszone, marynowane,  na zupę i sos wystarczy.

Ja miałem niesamowite szczęście znajdować w większości kurki czyli pieprzniki jadalne. Wystarczyło tylko zawołać je, tak jak się woła na kurki: „cip, cip, cip” i od razu wyskakiwały z poszycia. Z kurek powstał aromatyczny sos – cudowne wspomnienie dzieciństwa.

Sos kurkowy

  • kurki (około 1 kg)
  • 3 łyżki masła
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • śmietana kwaśna 12% – 3 łyżki (tyle zostało w lodówce)
  • śmietana 30% (100 ml – jak wyżej)
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny (łyżka)
  • sól
  • pieprz

    Kurki - idealne na sos

    Kurki – idealne na sos

Przepis jest banalnie prosty, a efekt niesamowity.

Kurki należy bardzo dokładnie umyć i oczyścić, a następnie osuszyć.

Cebulę oraz czosnek drobno posiekać.

Na patelni roztopić masło, zeszklić na nim cebulę, następnie dodać czosnek i smażyć około minuty.

Później wrzucić na patelnię grzyby i smażyć je na średnim ogniu. Soku, jaki zaczną puszczać kurki, nie należy wylewać! Po ok. 5 minutach dodać obie śmietany. Posypać częścią natki,  skropić sokiem z cytryny oraz przyprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut, aż sos się zredukuje.

Posypać resztą pietruszki.

Sos z kurek

Sos z kurek

Świetnie pasuje do makaronów, ziemniaków, jak i do dań mięsnych. My mieliśmy ucztę z makaronem.

Makaron z sosem kurkowym

Makaron z sosem kurkowym

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s